středa 21. prosince 2016

Moje letošní vegan cukroví





Letos jsem vlastně poprvý za svůj život dělala tři druhy cukroví úplně sama. Tak jsem se musela pochlubit, pochválit a předat vám nějaký dobrý (i když se teda jeden moc nepovedl... ale nepředbíhejme, že jo) recepty na veganský cukroví! Zároveň to jsou teď moje první Vánoce coby veganka, tak jsem hledala spoustu receptů a vybrala ty, co se mi líbily nejvíc. A musím říct, že mě to bavilo!









První druh jsou perníčky, který jsem si ukradla od Raw Daughter. Jen jsem si to trošičku předělala podle svýho, dělala jsem je dokonce bezlepkový z kukuřičný mouky. Radši jsem si zadělala těsto jen na poloviční dávku, protože ze skoro půl kila mouky se mi to dělat nechtělo :D To bych jedla ještě v červenci.. Takže tady je můj krapet upravenej recept:


200 g kukuřičný  mouky
50 ml sirupu (já měla datláč, ale můžete použít jakýkoli)
3 lžíce burákovýho másla
50 ml vegan másla / kokosového oleje
100 ml rostlinnýho mlíka nebo smetany
50 g třtinovýho cukru
50 g mletých mandlí
4 lžičky perníkovýho koření
1 lžičky jedlý sody 

Všechno jsem jenom smíchala, nechala přes noc odpočívat a další den upekla na 180°C asi tak 12 minut. Moc mi chutnaj, jsou fakticky výborný a měkký.






Recept na arašídový sušenky jsem našla v takový knížečce z dmka, co jsme si vybrali za body. Byly ve vegan sekci, což se mi moc líbilo, že takovou kapitolu jsem tam našla. Já jsem je teda až dneska vytáhla z trouby, tak netuším, jestli mi trošku ztuhnou, ale jsou děsně sypký! Prostě se rozpadaj, jen se na ně podíváte. Ale dobrý jsou, taky aby nebyly, když je tam půl hrnku burákovýho másla!

půl hrnku burákovýho másla
hrnek a půl ovesných vloček
hrnek vegan másla / kokosáče
1/4 hrnku třtinovýho cukru
3 lžičky prášku do pečiva
celý arašídky na ozdobení 

Rozmixuju si vločky na mouku a přidám k nim všecky ostatní ingredience. Nechám odpočinout přes noc a pak z těsta udělám kuličky, který na plech rozmístím trošku dál od sebe, a peču 25 minut na 180°C.






A posledním receptem jsem se hodně volně inspirovala u Elise Buch. Ta totiž publikovala na svůj youtube kanál video s receptem na jejich klasický dánský perníčky, Pebernødder. A přísahám, chutnaj jako Lotusky! O můj bože, jsou strašně dobroučký! Taky jsem si je dělala bezlepkový z kukuřičný mouky, která je tam trošku cítit, ale to mi nevadí. Teda nejhorší na týhle mouce bylo, že se hodně drobila, ale dalo se to přežít a podívejte, sušenky mám hotový a jsou moc skvělý, takže jsem to zvládla. Jen jsem se trošku rozčilovala :D


125 g cukru
125 g změklého vegan másla 
50 ml šlehačky / smetany
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky pepře
1/2 lžičky kardamonu 
1/2 lžičky prášku do pečení
1/2 lžičky jedlé sody
250 g kukuřičný mouky

Nejprv jsem si smíchala a trošku vyšlehala margarín s cukrem, přidala smetanu a nakonec všechny ostatní ingredience. Nechala jsem to přes noc ztuhnout a pak z toho udělala kuličky, který se mi trošku rozplácly, ale rozhodně míň, než ty arašídový sušenky :D. Pekla jsem to asi devět minut na 180°C. A pokud vám chutnají víc kořeněný Lotusky, tak tohle musíte zkusit!

Jaký cukroví jste dělaly letos vy? 

DTM 

2 komentáře:

Moc děkuju za každý váš komentář! Dělají mi neskutečnou radost a všechny si moc ráda čtu :)

Back to Top